Michael Winckler Biografi

 


I den uge, hvor jeg sidder og skiver dette (Uge 7 – år 2000), er der en, der har skrevet til Se & hørs brevkasse med følgende spørgsmål: "Jeg tror ikke på genopstandelsen, men jeg hørte forleden i radioen Gustav Winckler synge ” Solen, månen og stjernerne”. Der blev bagefter sagt: ”Ja, det var Gustav Winckler anno 1999”. Findes der en naturlig forklaring på det?" Og det gør der naturligvis, som der også blev svaret: Det er Gustavs søn Michael, der har indspillet en plade i en slags opdateret Gustav Winckler stil.

Michael Gustav Winckler blev født på Nyholms klinik i 1956, mens Inge og Gustav boede på Fortvej i Rødovre. Allerede året efter købte Gustav det gamle bondehus i Mosede af sin ven tekstforfatteren Thøger Olesen. Huset blev moderniseret og i midten af 60’erne fik familien opført et nyt hus på grunden med bl.a. en stor kælderetage, som blev indrettet med lydstudie og det der senere skulle blive til Wincklers Musikforlag.

Dette blev rammerne om Michaels opvækst. Et hjem der konstant summende af musikalsk kreativitet. Ikke så sært han blev inspireret til selv at begynde at spille – på guitar. Naturligt for et ungt menneske på den tid, var det dog mere Jimi  Hendrix, som Michael hørte end hans fars plader.

Men efter sin studentereksamen kom han med far på turne, og spillede guitar for ham ved diverse live optrædener rundt om i landet. Disse turer kom til at betyde meget for Michael og forholdet til hans travle far. Da Michael var i Musikbutikken i TV fortalte han bl.a. Keld Heick om, hvor meget han havde lært af det, og hvor sjovt de havde haft det.

En anden opgave Gustav kastede Michael ud i, var da han selv i 1977 skulle ud og spille i Cirkusrevyen, og derfor ikke havde tid til at tage sig af produktionen af Rock Nalles nye plade. Gustav bad Michael, der da kun var 21 år, om at tage over. Det gik over alt forventning. Nalles og Michael fælles anstrengelser endte ud i LP’ en ”Rock kost”, hvor på der var hits som ”Min fars roe mark i Skjern” og ikke mindst ”Go’e gamle fru Olsen”.

Efter Gustavs død har Michael fortsat sin karriere som guitarist og har i tidens løb spillet rock, funk, blues og country, såvel i Danmark som i Tyskland. Ofte når publikum hørte det kendte efternavn, blev han opfordret til at synge sange fra sin fars repertoire. Det var dog kun i den snævreste venne- og familiekreds, han lod sig overtale.

Efterfølgende ombestemt han sig dog, som han udtalte til Keld Heick i TV i forbindelse med sin første CD: ”Det er først nu jeg har fået de rigtige sange, og at tiden er til det”. Netop det med tiden er vigtigt. Underholdningsmusik er ikke så ugleset, som det har været. Da Michael i slutningen af 1990érne havde brudt med det bandt han spillede i og havde besluttet sig for at prøve som solist, stod det ham pludselig klart, at det er begrænset hvilke solistjobs, der er til en guitarrist. Han så sig omkring og hørte en masse kolleger synge Gustav Winckler sange, og fandt det pludselig indlysende, at han vel nok havde den mest naturlige indfaldsvinkel til netop de sange. Med et udvalg af sine egne favoritnumre fra Gustavs store repertoire, samt en håndfuld af sine egne sange, startede Michael sin solist karriere.

I juni 1998 optrådte Michael i Tivolis Vise Vershus, hvor han også i sin tid havde optrådt med Gustav. Blandt publikum sad pladeproducenten Calle Sand (Inviteret af Inge Winckler), der i sin tid havde arbejdet med Gustav på Sonet, og siden bl.a. stået for Teddy Edelmanns kult-hit om ”Himmelhunden”. Calle Sand så straks muligheder i Michael Winckler. Han lød virkelig som Gustav, når han sang de gamle sange, og ligner også sin far en hel del. De fik hurtigt en aftale i stand og begyndte arbejdet med det der skulle blive Michael Wincklers debutplade ” Fra nye vinkler”. Præcis 20 år efter Gustavs død debutere hans da 43-årige søn som solist, og lå snart nr. 1 på dansk toppen med "Solen, månen og stjernerne. Michaels børn - Julie og Jakob - sang med i koret på den sang, og melodien er skrevet af Gustav. Det var altså et rigtigt familiefortagende.

Siden er det blevet til flere andre pladeindspilninger, og to nomineringer til Danish Music Awards. Man kan også stadig være heldig og opleve Michael Winckler live rundt om i landet. 

 

Gustav Winckler Logen 1996